Tűzzománc ismeretek - Hobbytechnika - Fusing box - Kemence

Tartalomhoz ugrás

Tűzzománc ismeretek

Kreativ technikák

Használati útmutató színes zománciszapokhoz
Az Interkerám Kft által gyártott és forgalmazott zománciszapok színtelen vagy
fehér zománcfrittek, színezékek, adalékanyagok és víz összeőrlésével készülnek.
Alkalmasak olyan szénszegény vaslemezek zománcozására, amelyek egy un. alapozó
zománccal már be vannak vonva. A színes zománcok közvetlenül a fémre nem vihetők
fel, mert nem alakul ki kötés a fém és a fedőzománc között. Vörösrézre csak
korlátozottan használhatók – és akkor is csak alapzománcra – mert a hőtágulások
közötti különbség miatt vastagabb rétegben, vagy domború felületeken lepattogzik
a beégetett zománc.
A zománcok 1400 – 1500 gramm/liter sűrűségű iszapként kerülnek forgalomba.
Használat előtt az iszapot minden esetben alaposan fel kell keverni! Ha a
nyitott edényben tárolt iszap besűrűsödik vagy beszárad, vízzel újra hígítható,
alapos keverés közben (pl. dörzsmozsárban, örlődobban)
A zománciszap felhordása:
A színes iszapot teljesen tiszta, por- és zsírmentes beégetett alapzománcra
lehet felhordani. A felhordás történhet ecsettel, mártással, lefolyatással és
szórópisztolyos fúvással. A zománciszapba mártott tárgyat az iszapból kiemelve
forgatni, enyhe mozdulatokkal rázogatni kell. A jól beállított zománciszap
egyenletesen elterül és megtapad a tárgy felületén. Szórással nagyobb méretű
tárgyakat célszerű zománcozni. A használt szórópisztoly fúvókájának átmérője 0,5
– 0,8 mm legyen, az alkalmazott levegő nyomás 3 – 3,5 bar. A felvitt réteg
vastagsága 0,10- 0,15 mm legyen. Beégetés után újabb réteg vihető fel a
felületre és újra égethető. A módszer többször megismételhető, de a növekvő
rétegvastagsággal megnő a lepattogzás veszélye, és a színek árnyalata is
megváltozhat.
Keverhetőség:
Bizonyos színek csak korlátozottan keverhetők más színekkel. Különösen érzékeny
a piros, a kadmiumsárga, a rózsaszín és a titánfehér zománc. A zománcokban levő
színezékek reagálhatnak egymással, ezért keverés előtt égetési próbák készítése
feltétlenül szükséges.
Szárítás:
A zománcozáshoz használt iszapok 40 – 50 % vizet tartalmaznak, ezért a
zománcozott tárgyakat nem lehet közvetlenül égetni, előbb szárítással el kell
távolítani a víz nagyobb részét. A zománcozott tárgyakat olyan segédeszközre –
pl. szögekkel kivert deszkára – kell tenni, amelyik a legkevesebb sérülést
okozza a zománc felületén. A szárítás hőfoka 80 – 120 Co.
Célszerű infralámpát használni, vagy a működő égetőkemence tetején szárítani.
A szárítás ideje függ a tárgy méretétől és a szárítás körülményeitől, általában
20 – 40 perc elegendő. Kerülni kell a túl gyors szárítást, mert az a zománcréteg
repedezését okozza, a gyorsan távozó vízgőz a zománcot felpenderíti.
Égetés:
A színes zománcok beégetési hőfoka 800 – 820 Co. Az égetési idő függ a tárgy
méretétől és a kemence teljesítményétől, általában 3 – 5 perc. Ez alatt az idő
alatt a kemencébe helyezett tárgy átveszi a kemence hőfokát, az olvadási és
gázképződési folyamatok lejátszódása után a felületen fényes, sima zománcolvadék
képződik.
A szükségesnél rövidebb idejű égetés esetén a felület egyenetlen, foltos vagy
fénytelen lesz. Túl hosszú égetés esetén a zománc intenzíven reagál az alatta
levő réteggel, színe megváltozik.
Tárolhatóság:
A zománciszapokat zárt edényben, fagymentes helyen, élelmiszerektől elkülönítve
kell tárolni.
Eltarthatóság kb. 6 hónap. Hosszabb tárolás esetén az iszapból különböző sók
kristályosodnak ki, amelyek zománchibákat okozhatnak, mint pl. kiforrás,
foltosodás.
A hosszabb ideig tárolt iszapot őrlődobban újra kell őrölni, és használat előtt
próbaégetést végezni.
Kiszerelés:
1- 1,5 – 2 kg-os egységekben, önzáró műanyag edényekben, illetve nagyobb
mennyiség esetén műanyag hordókban.
Munkavédelem:
A zománciszapok készítéséhez használt frittek, színezékek, adalékanyagok nem
tartalmaznak egészségre veszélyes anyagokat. Kivételt képeznek a piros és
kadmiumsárga zománcok, amelyek színtestjei kadmiumszulfoszelenid tartalmuk miatt
ártalmasak (Xn), ezért ezen zománcok használatakor fokozott elővigyázatossággal
kell eljárni.
Az iszapok finomra őrölt fritteket (üvegeket) tartalmaznak, belélegzésüket
kerülni kell. Szórópisztollyal történő felhordáskor P2 minőségű pormaszkot kell
használni.
Az iszap kis mennyiségben (0,2 % alatt) tartalmaz olyan sókat (bórax, bórsav,
K2CO3), amelyek érzékeny bőrre irritáló hatásúak lehetnek,ilyen esetben
védőkesztyűt kell használni.
A szembe került anyagot bő vízzel ki kell mosni.
A zománcok égetésekor vízgőz és kevés szén-dioxid szabadul fel. Az
adalékanyagokból és szennyezésekből minimális mennyiségben -klorid, -fluorid és
nitrogén-oxid tartalmú bomlástermékek is felszabadulhatnak, ezért az
égetőkemencét célszerű jól szellőztetett helyen felállítani, iparszerű,
rendszeres használat esetén elszívó berendezést kell a kemence fölé szerelni.
További információkért keresse meg az Interkerámot.

Zomanchibák
Gyakrabban fellépő hibák az ékszerzománcoknál és annak okai.
Útmutató a hibák kijavításához
HibaLehetséges okÚtmutató a hiba kijavításához
Hiba a kiégetett zománcbanSav nyomok a fém hordozón
A zománc nem volt elég jól kimosvaA hordozóanyag gondos semlegesítése
szóda oldatban. 
A víznek a zománc leülepedése után tisztának kell maradni
A kiégetett zománc átlátszósága hibás (zavarosodás)
Magas mész és/vagy ásványi só tartalmú víz használata.
Túl vastag zománc réteg.
A zománc túl finomra lett őrölve, és nem lett eléggé kimosva.
Nem elegendő égetési hőmérséklet.
Az előkészített átlátszó zománc nedves állapotban volt tárolva. (pl.
éjszaka)
A fém felület tisztasága nem volt megfelelő zománcozás előtt, vagy
utólagos szennyeződés. (pl. zsír)Kétséges esetben desztillált vizet kell
használni.
A zománcot vékonyabban kell felvinni.
Ügyeljen a 4.3. pont alatti útmutatóra. A víznek a zománc leülepedése után
tisztának kell maradni
Különösen az átlátszó piros és zöld zománcok lesznek túl alacsony
hőmérséklet esetén enyhén zavarosak és átlátszatlanok.
Csak annyi zománcot kell kimosni, amennyi haladéktalanul fel lesz
dolgozva.
A fém hordozó gondos tisztítása. A zománcozandó felület érintését
tisztítás után kerüljük.(zsír!)
A felszórt zománc hiányos kötődéseNem használtak kötést segítő
adalékot. Ügyeljen a száraz felhordásra vonatkozó útmutatóra és használjon tramil kötőanyagot.
Egyenetlenség a zománc rétegben.A zománc egyenetlen felhordása.Az
egyenetlenségeket SiC reszelővel kiegyenlíteni, a terméket vízben gondosan
lekefélni, szárítani és még egyszer égetni.
A zománc leugrikA zománc és a fém hordozó eltérő hőtágulási együtthatója.
Forrasztási helyek a zománcozott tárgy hátoldalán.Elég vastag fém hordozót
használni.
Kontrazománcozás vékony lemezek esetén.
Kontra zománcozás, ha több zománc réteg lesz felhordva.
A zománcozás előtti forrasztásokat kemény forrasszal elvégezni. (ne
használjon a feltétlenül szükségesnél több forrasztó masszát.)
A zománcozás utáni forrasztásokat könnyen folyós forrasztó masszával kell
elvégezni.
Tűszúrások és pórusok a zománc felületén.Az égetési folyamat során
hólyagok képződtek, a zománc és/vagy a fém hordozó helytelen kezelésének
következtében. Pl.:
A fém tisztasága nem kielégítő.
A zománc kimosása nem elegendő.
A mosáshoz használt víz rossz minősége. (sok mész és ásványi só)
Nedvesen tárolt zománc használata. (pl. éjszakán át)
Túl magas égetési hőmérséklet.Hogy ilyen hibák egyáltalán ne lépjenek fel,
ügyeljen a feldolgozási útmutatóra 
A fém hordozó gondos tisztítása 
A leülepedett zománc feletti víz tiszta legyen.
Kétséges esetben desztillált vizet kell használni.
A kimosott zománcot haladéktalanul fel kell használni.
Hőmérsékletet csökkenteni (ld. 2.pont: égetési tartományok)
A fellépett hiba kijavítása:
A hólyagok kiszúrása, a peremek lecsiszolása úgy, hogy a felület sima
legyen, a kráterek kitöltése zománc porral (enyhén túltöltve), majd
ismételt égetés
Az opak zománc átlátszó lesz égetés utánTúl hosszú ideig tartó égetés,
vagy túl magas égetési hőmérséklet.Amint egy sima zománc film kialakul, az
opak zománc égetését be kell fejezni.
Zöld vagy fekete foltok és elszíneződések az opak fehér zománcban.Túl
hosszú égetés és/vagy túl magas égetési hőmérséklet.Az égetési hőfokot
csökkenteni és/vagy az égetés időtartamát csökkenteni.
Foltok a zománc felületén.Szennyezett kemence.A kemence rendszeres
tisztítása.
Foltok a színes opak zománcban.Esetleg túl durva szemcsés zománc por
használata.A zománcport gondosan el kell dörzsölni és kimosni.
Kicsi vörös foltok a transzparens zománc felületén rézen és tombakon.
Oxidációs foltok.Ismételt égetés addig, amíg a foltok eltűnnek.
Forrás: Interkerám Kft
Vissza a tartalomhoz